Zbierka pre okres Nikopol

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Ahojte.

Keďže zbierka pre ľudí z Irpiňu vyšla celkom úspešne, rád by som aj s vašou pomocou pokračoval ďalej.
Tentokrát, aj po dohovore s Yuliiou, by sme pomoc presmerovali na oblasť Nikopol, ktorá sa momentálne nachádza blízko prvej línie. Pomerne dlho už odoberám správy na Telegramovom kanáli od predsedu kraja Eugena Evtušenka, ktorý neustále informuje o udalostiach ktoré sa tam dejú.
Prikladám jeho FB profil, kde si môžete aj vy pozrieť ako to tam vyzerá.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100025234411163

Po dohode s Ferim Grúberom sa budeme snažiť vypraviť humanitárnu pomoc niekedy v apríli. Možno pôjde auto až tam. Uvidíme. Všetko záleží od okolností. Feri mi sľúbil výraznú pomoc zo strany jeho priateľov. Rovnako oslovím maďarských pilotov, ktorý mi až po prvej zbierke avízovali podporu ak budem pokračovať.

Preto by som rád oslovil aj vás a tiež vašich priateľov, ktorý by chceli akokoľvek prispieť, finančne, alebo materiálne. Využite prosím svoje kontakty, firemné zľavy, DPH a podobne.

Čo je potrebné?
Po skontaktovaní sa s Eugenom, mi prišla odpoveď:
Доброго дня, якщо маєте вживані речі по сезону, засоби гігієни та побутову хімію - будемо вдячні.
Dobré popoludnie, ak by ste mali hoc aj používané sezónne veci, hygienické výrobky a chémiu pre domácnosť - budeme vďační.

Keď si ale preštudujete jeho FB stránku, po vzhliadnutí fotiek prídete aj sami na to, že im treba takmer všetko. Nedávno im prišla pomoc od dobrovoľníkov z Čiech (viď. foto + komentár FB)

Takže zahajujem zbierku humanitárnej pomoci pre okres Nikopol:
- Sunar
- plienky
- drogéria, hygiena, domáca chémia
- sezónne šaty ( JAR, LETO ) nie zima. Prosím!!! vypraté, prípadne vyžehlené, alebo aspoň pekne poskladané, nakoľko sa tieto veci ihneď distribuujú ľuďom. Isto chápete, že v tých podmienkach a pri tom množstve, to tam nikto nebude pred vyskladnením prať ani žehliť.)
- montážna PUR pena
- spacáky
- prikrývky
........
atď .....
Kľudne aj iné ak zvážite, že to bude užitočné .... toto ma zatiaľ napadlo.

Finančnú pomoc môžete posielať tak ako doteraz mne. Dám každému vedieť, čo konkrétne sa za to kúpilo. Taktiež budem aktualizovať databázu vecí, ktorými už ľudia prispeli.

Vopred VEĽKÁ VĎAKA!
A ako by to jeden náš nemenovaný priateľ povedal a ešte k tomu s nezameniteľným Japonským akcentom: " HoooĎ ho tam!"

Moje číslo účtu: SK09 0900 0000 0005 7240 0333

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Bill Browder bol najväčším zahraničným investorom v Rusku, kým ho štát nevyhnal z krajiny. Keď jeho právnik Sergej Magnitskij upozornil na miliardovú korupciu, skončil vo väzení, kde ho umučili na smrť.

V jeho mene sa Browderovi po dlhoročnom úsilí podarilo presadiť Magnitského zákon v 34 krajinách. Globálne sankcie sú zamerané na najväčších porušovateľov ľudských práv a korupčníkov. Zo Slovenska sa na ňom ocitol Marian Kočner.

Vo veľkom rozhovore sa okrem jeho najnovšej knihy Príkaz na zmrazenie rozprávame o tom:

či je Putin posadnutý peniazmi;
prečo rozpútal vojnu proti Ukrajine;
akými tromi scenármi sa môže vyvíjať;
prečo sankcie Putina stále nezastavili;
o právnikovi Johnovi Moscowovi, ktorý ho zradil ako v hre od Shakespeara.

Vo vašej knihe je takmer všetko: od politických vrážd a otráv,cez príťažlivú volavku z ruskej tajnej služby až po miliardové finančné podvody. Problém však je, že všetko z toho je skutočné a na vrchole je jeden človek, bývalý agent KGB. Existuje nejaký spôsob, ako ho zastaviť?

Myslím si, že ľudia Putina v mnohých ohľadoch preceňujú. Vraví sa, že je to najmocnejší tyran na svete, že z neho ide strach, že ho nemôžeme vyprovokovať, aby sme náhodou neeskalovali situáciu. V skutočnosti si myslím, že 90 percent jeho moci je moc, ktorú mu pripisujeme, a preto sa nakoniec stáva takým mocným. Môj recept na Putina za posledných desať rokov je, že ho jednoducho musíme pritlačiť k stene. Mali by sme použiť všetky nástroje, ktoré máme, aby sme ho potrestali a obmedzili. A nemyslím si, že všetko, čo urobíme, bude eskalovať vývoj. Ak však bude Putin eskalovať situáciu, mali by sme byť naňho čo najtvrdší a držať ho v kúte.
Putin je vystrašený muž

Zdá sa, že jednou z jeho hnacích síl sú peniaze, doslova miliardy. Ako ste raz povedali, jednou z najväčších výhod diktatúry je, že v nej môže vodca ukradnúť toľko peňazí, koľko chce, a Putin ukradol skutočne veľmi veľa. Je Putin posadnutý peniazmi?

Každý človek v Rusku, ktorý sa rozhodne ísť do verejnej služby, tam nejde slúžiť verejnosti. Ide kradnúť peniaze. A to od najnižšieho dopravného policajta na ulici cez vládu a ministerstvá až po prezidenta. Všetci sú tam, aby kradli, a prezident, samozrejme, kradne najviac. Putin je prezidentom už 23 rokov a za ten čas ukradol obrovské množstvo peňazí, pretože to k tomu jednoducho patrí. Teraz sme však uviazli vo veľmi ťažkej situácii, pretože nejde len o peniaze. Je to aj o tom, že Putin sa bojí, že z nejakého dôvodu príde o moc. Po prvé, bojí sa, že by mu zobrali všetky peniaze, ale čo je dôležitejšie, má strach, že by sa dostal do väzenia a možno by ho aj zabili. A tak je jeho snaha udržať sa pri moci poháňaná v podstate veľmi základnou túžbou prežiť. Je to vystrašený muž, ukradol priveľa peňazí a chápe, že existuje len cesta zostať pri moci alebo zomrieť.

Takže spustil totálnu vojnu proti Ukrajine, lebo sa bál, že príde o moc?

Presne. Vojna na Ukrajine nie je o rozšírení NATO. Nie je o nejakej vlasteneckej vízii Ruska alebo o dedičstve, ktoré chce po sebe zanechať. Jednoducho potrebuje zahraničného nepriateľa, aby ľudia neboli nahnevaní na neho, ale na niekoho iného. Má to priamo z Machiavelliho – nájsť si zahraničného nepriateľa a začať vojnu.

A čo by mohlo túto vojnu ukončiť? Rokovania? Nejaký kompromis?

Putin za žiadnych okolností nesmie spraviť kompromis, pretože z jeho pohľadu je to slabosť a slabosť povedie k tomu, že ľudia v jeho okolí mu už nebudú dôverovať a potom stratí moc. Existuje pre neho len jedna cesta, a to eskalovať vývoj. Ak si nejaký západný líder myslí, že diplomacia bude fungovať, tak to je možné iba v takom scenári, v ktorom nebude figurovať Putin.

Čo môže spraviť Západ, aby zastavil vojnu?

Táto vojna sa skončí, ak sa Ukrajine podarí vyhnať Rusko zo svojho územia. Keď Ukrajina zvíťazí, vojna sa skončí. Ak vyhrá Rusko, vojna sa neskončí, ale môže sa presunúť do Estónska či Poľska, alebo ktoviekam.

Sankcie teda nefungujú?

Ocitli sme sa v strašnej situácii, v ktorej musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zastavili túto hroznú vojnu. A čo to znamená? Podporiť Ukrajinu vojenskou pomocou. Takisto to znamená snahu odrezať Rusko od možnosti financovať vojnu. Sankcie boli zatiaľ užitočné. Zmrazili sme 350 miliárd dolárov z rezerv ruskej centrálnej banky. Zmrazili sme pravdepodobne viac ako 150 miliárd dolárov aktív oligarchov, ktoré Putin považuje za svoje. Nesankcionovali sme však predaj ropy a plynu. Síce existujú sankcie na predaj ropy a plynu, ale Putinovi sa ich darí obchádzať a udržiavať obrovské zisky z ich predaja. Získava z nich 500 miliónov až miliardu dolárov denne. A tieto príjmy používa na financovanie svojej vojny. Sankcie nefungujú efektívne, pretože nie sú dostatočne rozšírené a neriešia najdôležitejší problém, ktorým je ropa a plyn.

EÚ nakoniec v decembri zahrnula do sankcií aj predaj ropy. Prečo to podľa vás nestačí? Špekuluje sa, že práve tento rok by to Rusko mohlo zabolieť.

Sankcie, ktoré boli zavedené v súvislosti s ropou, v skutočnosti nie sú sankciami. Je to akýsi zvláštny polovičný kompromis. Treba úplne zastaviť predaj ropy a plynu z Ruska, čo by som preferoval. Alebo stanoviť cenový strop na takú úroveň, aby z toho Rusko malo čo najmenej prostriedkov. Cenový strop na úrovni 60 dolárov nie je vhodným prostriedkom na zastavenie Ruska. Moja predpoveď je, že ak neurobíme niečo zásadné, aby sme vyriešili tento problém, Putin bude mať dostatok prostriedkov na vedenie vojny donekonečna.

Čo sa skrýva za týmto nedostatkom vôle ochromiť Putinovu ekonomiku?

To isté ako vždy: vôľa zaoberať sa Putinom. Ľudia vo všetkých krajinách chcú fungovať ako zvyčajne. Nikto si nechce utiahnuť opasok a pochopiť, že to môže byť bolestivé, najmä keď máte Európsku úniu, ktorá má 27 členských štátov. Každý štát má právo veta, ktoré môže celú dohodu sabotovať. A preto prebiehajú všetky tie nepríjemné zákulisné rokovania, ktoré sa končia kompromisom, ktorý nikam nevedie.
Prečítajte si
Rusko je Kafka na steroidoch, rozpráva bývalý najväčší investor v Rusku. Smrť svojho právnika pomstil sankciami

Spomenuli ste zamrazené ruské aktíva vo výške 350 miliárd dolárov. Čo by mal s nimi Západ urobiť?

Môj návrh, ktorý podporujú viacerí, je, že 350 miliárd dolárov, ktoré západné vlády zmrazili týždeň po začiatku vojny, by nemalo byť len zmrazených. Mali by sa skonfiškovať a použiť na obranu a obnovu Ukrajiny. Putin Ukrajine spôsobil škody za viac ako bilión dolárov. Cez víkend som si pozeral fotografie miest, ktoré vyzerajú ako Hirošima. Zničil ich Putin, je načase, aby bol prvý, kto zaplatí za nápravu. Mnohí si myslia, že je to morálne, finančne a politicky správne. Niektorí to spochybňujú legislatívnymi pravidlami. Samozrejme, všetci musíme dodržiavať zákony, ale prečo nezmeníme zákony tak, aby nám umožňovali zabaviť ruský štátny majetok v prípade, že Rusko spôsobilo takúto obrovskú škodu susednej krajine?
Dobrý, zlý a súčasný scenár

Tvrdíte, že do úvahy prichádzajú dva hlavné scenáre. Jeden z nich podľa vás je, že Rusko ovládne Ukrajinu a bude pokračovať v ceste k pobaltským krajinám, a ten druhý, že Ukrajina zvíťazí. Existuje aj tretia možnosť?

Treťou možnosťou je to, v čom sa práve nachádzame, teda pokračujúca opotrebovacia vojna. Myslím si, že najpravdepodobnejším scenárom je práve tretia možnosť. Západ pokračuje v dodávkach zbraní na Ukrajinu, ale nie v dostatočnom množstve. Žiadne stíhačky, pravdepodobne ani dostatok tankov, ak nejaké delostrelectvo, tak nie ďalekonosné. Ukrajinci spísali veľmi dlhý zoznam vecí, ktoré potrebujú, aby túto vojnu vyhrali. A, bohužiaľ, veľa vecí na zozname je stále nenaplnených. A tak sa obávam, že o rok, o dva tu budeme sedieť a vojna bude stále pokračovať. Zároveň treba zdôrazniť, že táto vojna sa nezačala 24. februára 2022, ale v roku 2014, keď Putin nezákonne zabral Krym. Vtedy začal vstupovať na východnú Ukrajinu. A my sme to nejakým spôsobom kategorizovali ako občiansku vojnu a povedali sme, že ide o Ruskom podporovaných separatistov.

A jedným z problémov bolo, že aj po roku 2014 udržiavali západní lídri s Ruskom normálne vzťahy. Bolo to pre peniaze?

Ako spomínam v knihe, ide o miliardy dolárov. Áno, vždy je všetko o peniazoch. Ropné spoločnosti, spotrebitelia plynu v Nemecku a Taliansku i Rakúsku chceli, aby plyn tiekol. Všetci v Londýne – v právnických a účtovníckych profesiách či realitní makléri, všetci chceli, aby ruská hotovosť prúdila do Londýna. A pravdepodobne to isté platilo aj v Paríži, Berlíne a Ríme. Mám podozrenie, že takto zmýšľame aj naďalej.

Inštitúcie ako Raiffeisen Bank mali rekordné zisky vďaka svojmu podnikaniu v Rusku – nemali by byť na sankčnom zozname?

Myslím si, že banka by určite mala byť potrestaná za svoju úlohu pri porušovaní sankcií alebo obchodovanie s Rusmi, na ktorých sa vzťahujú sankcie. V súčasnosti túto banku vyšetrujú v Spojených štátoch. Domnievam sa, že budú uznaní za vinných, pretože som videl dôkazy o tom, ako Raiffeisen Bank obchodovala s Ruskom. A ak ich uznajú za vinných, čo mnohí ľudia očakávajú, budú musieť zaplatiť veľmi vysokú pokutu vláde Spojených štátov. Máme jasného agresora, je tu bezprecedentná vojna a oni s ním naďalej robia biznis. Je to naozaj nemorálne. Raiffeisen Bank pritom robila obrovské množstvo obchodov s množstvom pochybných Rusov už veľmi dlho. Je to ich obchodný model. Nesnažia sa zarobiť kreatívne. Nie je to tak, že by prišli s inovatívnymi finančnými produktmi a mohli konkurovať bankám Goldman Sachs a Morgan Stanley. Zvolili si jednoduchú cestu k zisku, ktorá je však nemorálna a nezákonná.

Vo vašej knihe figuruje viacero bánk. Spomeniem tri z nich – Credit Suisse, UBS a Danske Bank. Všetky sa namočili do prania špinavých peňazí z Ruska. Prišli nejaké dobré správy z vyšetrovania?

Nie, vôbec nie. Aby som vám uviedol príklad – v prípade Danske Bank, ktorá bola na základe svojej vlastnej analýzy zodpovedná za pranie špinavých peňazí v hodnote 230 miliárd dolárov cez svoju estónsku pobočku, nešla ani jedna osoba z vedenia banky do väzenia. Zaplatili pokutu dve alebo tri miliardy eur, ale dánske orgány nikoho nestíhali, čo považujem za pozoruhodné.

Podobne to bolo aj vo Švajčiarsku. V Credit Suisse a UBS sme našli peniaze spojené s vraždou Sergeja Magnitského a švajčiarske orgány to vyšetrovali. Zmrazili množstvo peňazí, myslím, že asi 18 alebo 19 miliónov dolárov. Jedného z vedúcich pracovníkov vyšetrovacieho tímu nakoniec Rusi podplatili, aby sa pokúsil prípad zmariť. Prišli na to, vyhodili ho, súdili a odsúdili za prijímanie úplatkov. Vo svete sa dejú naozaj veľmi škaredé veci, pokiaľ ide o ruských gangstrov.
Magnitského zákon v praxi a Orbánov nepriateľ

Vám sa nakoniec podarilo presadiť Magnitského zoznam, ktorý teraz funguje ako sankčný nástroj proti najhoršiemu porušovaniu ľudských práv. Ste spokojný s tým, ako tento systém funguje?

Je to dlhodobý boj. Nie som spokojný. V súčasnosti máme 34 alebo 35 krajín, ktoré majú Magnitského zákony. Trvalo nám 13 rokov, kým sme sa k tomu dopracovali, ale Magnitského zákony sa stále používajú len sporadicky. Nie sú jednotné. Mali by sa používať oveľa viac, nielen proti ruským porušovateľom ľudských práv, ale aj proti čínskym, venezuelským, iránskym atď. A máme tu aj krajiny, ako je Švajčiarsko, Japonsko či Nový Zéland, ktoré sa nepripojili. A keď sa k nemu predsa prihlásia, treba ich presvedčiť, aby ho používali; a keď ho začnú používať, aby sa koordinovali. Druhá polovica úsilia môže byť ešte ťažšia ako prvá.

Boli skutočne zmrazené nejaké aktíva ľudí na sankčnom zozname? Vieme o tom niečo?

Ľudia, ktorí sú na sankčnom zozname, si svoje peniaze spravidla zarobili trestnou činnosťou. Preto ich väčšinou nedržali pod vlastným menom. Použili na to svojich rodinných príslušníkov alebo splnomocnencov a správcov. Západné vlády sa práve začínajú prebúdzať do tejto reality a odhaľujú vyhýbanie sa sankciám. Aj preto si myslím, že treba vykonať ešte veľa práce, aby sankcie naozaj zabrali. Sú, samozrejme, veľmi nepríjemné pre oligarchov a vládnych predstaviteľov, ktorí sú na sankčnom zozname. Nemusia nevyhnutne fungovať v maximálnej miere.

Jedným z týchto mien je Roldugin, violončelista, ktorého aktíva pravdepodobne patria Putinovi. Urobilo sa niečo s jeho majetkom alebo môže mať tieto peniaze stále k dispozícii?

Jediné, čo sa zatiaľ urobilo, je otvorený prípad vo Švajčiarsku, čo je opäť krajina, ktorej nedôverujem, keďže som videl kriminálnu stránku ich orgánov činných v trestnom konaní. Stíhajú tam však štyroch bankárov z banky Gazprom. Lenže pokiaľ viem, vo Švajčiarsku nie sú zmrazené žiadne peniaze, ktoré by patrili Rolduginovi, hoci ich tam držal obrovské množstvo.

Keď ste za Magnitského zákon lobovali v Spojených štátoch, zdalo sa to pomerne jednoduché oproti rokovaniam v Európe.

Nič nie je jednoduché. Venoval som tomu dva roky života a podnikol 20 ciest do Washingtonu. Určite to však bolo ľahšie ako v Európskej únii, kde to trvalo viac ako 10 rokov.

Nie je to pritom paradox? Keď hovoríme o ruských zločincoch a politikoch zapojených do tejto korupčnej schémy, väčšina ich peňazí sa objavuje práve v Európe.

EÚ pozostáva z 27 členských štátov a jej zahraničnú politiku musia schváliť všetky členské štáty jednomyseľne. A stačí, aby jeden alebo dva povedali, že nesúhlasia. A tak má napríklad Putin veľmi dobré priateľské vzťahy s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Orbán pravidelne pracoval na tom, aby Putinovi pomohol vetovať rôzne sankcie, ktoré by boli pre Rusko škodlivé. My sme vlastne museli urobiť niečo ako špeciálnu politickú operáciu, aby sme Orbána zahnali do kúta a dokázali presadiť Magnitského zákon.

Nakoľko je podľa vás Orbán nebezpečný, keďže skutočne systematicky blokuje mnohé sankcie?

Orbán je Putinov človek. Povedal by som, že Maďarsko je pre Putina trójskym koňom v rámci Európskej únie. Ale nie je to len Maďarsko. V minulosti sme videli, že aj Taliansko sa v niektorých týchto veciach správalo podivne. Rovnako Cyprus je niekedy na nesprávnom mieste. Orbán je však v kategórii, ktorá naozaj ohrozuje geopolitickú bezpečnosť Európskej únie.

Dokonca aj bývalý holandský premiér Rutte blokoval Magnitského zákon pre zisk z projektu Nord Stream 2.

Presne. Ale bol ľahšie prekonateľný ako Orbán. Po tragédii MH17 sa z Holandska stal jeden z najväčších propagátorov sankčného zoznamu. Aspoň niečo sa zmenilo.
Zradca John Moscow

Vo vašej knihe je veľa príbehov o ľuďoch, o ktorých ste si mysleli, že stoja na dobrej strane, ale potom otočili. Ktorý považujete za najhorší?

Je to ako otázka, ktoré zo svojich detí máte najradšej. V tomto prípade, ktorého z tých zradcov najviac nenávidím. Asi najznámejší príbeh v mojej knihe je príbeh o chlapíkovi menom John Moscow. Lepšie meno si ani nemohol vymyslieť. Je to slávny newyorský právnik, ktorý bol prokurátorom a stíhal ekonomické zločiny. Naozaj seriózny a tvrdý chlapík. Odišiel z prokuratúry a začal vykonávať súkromnú prax. Najal som si ho, keď zatkli môjho právnika Sergeja Magnitského. Práve on prišiel s nápadom, že po Sergejovom odhalení vládnej korupcie vo výške 230 miliónov dolárov zistíme, kam išli tie peniaze.

Pretože kedykoľvek sa dolár prevedie, dokonca aj z jednej ruskej banky do druhej, dostane sa na zlomok sekundy do amerického bankovníctva vo forme transakcie. A tak sme si povedali, že by sme mohli banky v New Yorku predvolať a nájsť tie peniaze. A podarilo sa. Nanešťastie, keď sme to robili, nedokázali sme už Sergeja oslobodiť a namiesto toho ho zavraždili. Motivovalo nás to však, aby sme ľudí, ktorí ho zabili, dostali pred súd. A tak sme nakoniec peniaze našli v nehnuteľnostiach v New Yorku. Prinútili sme ministerstvo spravodlivosti, aby to vyšetrilo. Potom vydali federálny príkaz na zabavenie nehnuteľností.

A kto sa objavil na súde, aby tých ľudí obhajoval? Nikto iný ako John Moscow, ten istý právnik. Od obhajoby obetí trestného činu sa dostal k obhajobe páchateľov zločinu. Je to naozaj pozoruhodné. A keď už pracoval pre zlých chlapcov, začal nám posielať predvolania na súd, aby som mu odovzdal všetky svoje osobné bezpečnostné údaje, všetky svoje cestovné záznamy, všetky zaujímavé veci, ktoré by ruská vláda chcela vedieť vo svojej snahe zabiť ma. Bola to totálna zrada, jedna z tých shakespearovských.

Aký mal John Moscow motív? Peniaze?

Áno, určite peniaze. Pritom my sme si ho najali za veľa peňazí. Zaplatili sme mu, myslím, takmer 200-tisíc dolárov. Na základe mojich odhadov mu však Rusi za zmenu strany zaplatili 15 až 20 miliónov dolárov za to.

Viacero vašich priateľov alebo partnerov v boji proti ruskej korupcii a praniu špinavých peňazí bolo zavraždených. Vy sám ste jedným z Putinových najväčších nepriateľov. Nebojíte sa o život?

Áno, musím byť veľmi opatrný. Netrávim svoj život v strachu, pretože ak žijete v strachu, potom už vyhrali. Ak som v akomkoľvek verejnom prostredí, musím mať ochranku. Musím si dávať veľký pozor na to, s kým sa stretávam a s kým mám do činenia, aký je ich zámer.

V Sergejovom mene sa vám podarilo vytvoriť Magnitského zoznam. Ale medzitým sa v ruskom väzení objavilo ďalšie meno, Putinov kritik Vladimir Kara-Murza, ktorého zrejme otrávili tí istí agenti ako Alexeja Navaľného. Dá sa mu nejako pomôcť?

Je to môj priateľ. Chodil so mnou takmer do všetkých parlamentov na svete, aby loboval a obhajoval Magnitského zákon. Na tieto stretnutia prinášal hlas ruského ľudu a vysvetľoval, prečo je dôležitý pre potrestanie zločincov, ktorí riadia a okupujú ruskú vládu. Ako ste spomenuli, ako odplatu za jeho prácu na Magnitského zákone ho podľa mňa otrávili novičkom.

Investigatívnej organizácii Bellingcat sa podarilo odhaliť pohyb tých istých ľudí, ktorí otrávili Alexeja Navaľného, aj pri ňom. Pokusy o otravu prežil, a keď sa minulý rok začala vojna, vrátil sa do Moskvy a verejne sa postavil Putinovi. V živom rozhovore na CNN povedal, že Putin je vrah, a o hodinu ho zatkli. Teraz mu v Rusku hrozí 24 rokov väzenia za vlastizradu. Medzi moje najvyššie priority patrí snaha urobiť všetko pre to, aby som vyvinul tlak na ruskú vládu. Len v posledných dňoch Spojené štáty a Kanada na tie osoby uvalili sankcie. EÚ a Spojené kráľovstvo, ktorého je tiež občanom, však nie. V prvom rade chcem, aby boli všetci títo ľudia sankcionovaní. A potom chcem, aby bol v budúcnosti vymenený, pretože je naozaj jedným z najdôležitejších hlasov protiputinovskej opozície.

Prečo o tom Londýn nehovorí?

Mojou úlohou je zmeniť to. Takmer denne sa stretávam s vládnymi predstaviteľmi a s členmi parlamentu, aby sme sa porozprávali o jeho prípade. Neviem si predstaviť, že tu budeme o mesiac a Británia sa nepridá k ostatným krajinám a neuvalí sankcie na jeho prenasledovateľov.
Čo ak Putin vyhrá

Boli ste tiež nakrátko zatknutý v Španielsku. Pomohlo vám okrem iného to, že ste to rýchlo dali na Twitter, a nakoniec vás oslobodili. Nedráždi vás však nový majiteľ tejto sociálnej siete Elon Musk, s ktorým prišlo na Twitter viac toxického obsahu?

Je to hrozné. Myslím si však, že keby som sa ocitol v tej istej situácii teraz, Twitter by mi takisto pomohol, pretože ma tam stále sleduje veľa ľudí. Ale vždy keď o niečom napíšem, je to úplne zaplnené trolmi a nezmyslami, ktoré zjavne nevytvorili žiadni normálni ľudia. Z Twittera sa skutočne stala žumpa šialeného obsahu. Myslím si však, že väčšina ľudí už začína byť schopná odlíšiť, čo je skutočné a čo je vyfabrikované. S Elonom Muskom sa však to manipulovanie začalo legitimizovať. Keby existovala rozumná alternatíva, ktorú by všetci používali, okamžite by som prešiel k nej. Nanešťastie, Rusi sú v týchto technikách KGB celkom dobrí. Šíria lži. Je to celkom jednoduché, ak to porovnáme s profesionálnou žurnalistikou, ktorá je drahá.

Aj na Slovensku máme akoby dva paralelné vesmíry, jeden založený na faktoch a druhý na lžiach a jeho publikum je čoraz väčšie. Ako by sme proti tomu mali bojovať?

Musíte bojovať faktmi, objasniť ich a musíte mať dôveryhodných ľudí, ktorí ich budú hlásať. Popritom marginalizovať a spochybňovať ľudí, ktorí šíria lži. Znie to jednoducho, ale je to ťažká práca. Strávil som 13 rokov bojom s Rusmi. Snažili sa použiť všetky možné nástroje, aby ma zdiskreditovali, aby sa pokúsili zmeniť verejnú mienku o Sergejovi Magnitskom. Bol to boj na plný úväzok, viacročný, do ktorého som sa musel zapojiť. Ale nakoniec ľudia svoju mienku o Sergejovi nezmenili. Takže na informačnom fronte som bol zatiaľ úspešný.

Nemali by sociálne siete bojovať proti klamstvám viac?

Podľa mňa je to veľmi jednoduché – sociálne siete by nemali mať anonymných používateľov. Každý by mal byť skutočnou osobou. Ak bude za každým profilom skutočná osoba, nebude tento problém existovať.

Vaša druhá kniha sa znovu stala bestsellerom. Prekvapilo vás, že vzbudila takú pozornosť?

Pri oboch knihách ma to prekvapilo – Príkaz na zmrazenie aj Zatykač. Nevyrastal som s tým, že chcem byť spisovateľom. Nemám prirodzené nadanie na písanie. Úsilie napísať tieto knihy bolo pravdepodobne desaťkrát väčšie ako úsilie skúseného spisovateľa. Bolo pre mňa naozaj nesmierne ťažké napísať ich. Písal a prepisoval som každú kapitolu možno 10- až 15-krát. Nakoniec som bol veľmi milo prekvapený, ako sa číta. Nie je to kniha iba pre ľudí, ktorí sa zaujímajú o Rusko, zločin alebo Putina. Je to kniha, ktorú si môže prečítať a vychutnať ktokoľvek, pretože príbeh je veľmi presvedčivý. A v dôsledku toho sa teraz so Sergejom Magnitským zoznámilo oveľa širšie publikum ľudí. So zločinmi Putinovho režimu sa oboznámili spôsobom, ktorý je prístupný a ľahko čitateľný.

Na čo sa teraz chcete sústrediť?

Rozprávame sa predovšetkým preto, že som obeťou Putina. Sergej ešte väčšmi, pretože ho nakoniec zavraždili. Posledných 13 rokov sme bojovali za spravodlivosť a snažili sme sa svetu vysvetliť, že Putin je sériový vrah, z ktorého je nakoniec niečo ešte horšie – masový vrah a terorista. Ukrajinci majú stotisíckrát väčšie obete ako my. Urobím všetko, čo je v mojich silách, aby som im pomohol, aby som izoloval Putina, pretože on je skutočná existenčná hrozba pre mier na svete.

Čo je v stávke, ak vyhrá?

Ak vyhrá, bude pokračovať k estónskym hraniciam a ukáže sa, do akej miery funguje článok 5 NATO. Uvidí sa, či sme pripravení brániť Estónsko a ísť do vojny s Ruskom kvôli veľmi malej krajine, o ktorej mnohí ľudia ani nevedia, že existuje. A on dúfa, že sa poskladáme a nebudeme bojovať. A ak sa mu to podarí, vrátime sa do čias druhej svetovej vojny.

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Dnes večer Evgen Evtusenko napísal:

Večer priatelia

Ticho netrvalo dlho. Dnes bolo počuť výbuchy v komunitách Marganetskyi, Chervonogrigorivskaya a Pokrovskaya.

Rusi zaútočili na osady barelovým delostrelectvom a pomocou UAV.

Hlavná vec je, že ľudia zostali nezranení. Poškodený bol dopravný podnik, prebieha prieskum územia.

V ostatných obciach okresu sa deň zaobišiel bez ostreľovania a mimoriadnych situácií.

Obyvateľov pobrežných oblastí žiadam, aby prenocovali v sklade, prípadne využili pravidlo dvoch stien.

Úprimne vám želám pokojnú noc a spravodlivé potrestanie vašich nepriateľov.

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Aktualizovaná databáza k 17.3.2023:

- Juraj, oblečenie
- maďarský pilot - 200Eur

.... pomaly sa rozbiehame ....
:wink:

Yevhen tiež napísal, že potrebujú oblečenie pre dospelých, hygienické výrobky a chemikálie pre domácnosť.
ak je to možné, môžete poslať aj plienky a detské ovocné pyré.

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Fotky a informácie z okresu Nikopol.

https://www.facebook.com/groups/7576869 ... 331343651/

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Aktualizovaná databáza k 20.3.2023:

- Juraj, oblečenie
- maďarský pilot - 200Eur z toho som kúpil:

Názov výrobku

babylove
Plienky Premium - veľ. 3 Midi (4-9 kg) Jumbo Pack, 92 ks / 2 ks

25,90 €

babylove
Plienky Premium - veľ. 5 Junior (10-16 kg) Jumbo Pack, 72 ks / 3 ks

38,85 €

babylove
Plienky Premium - veľ. 4 Maxi (8-14 kg) Jumbo Pack, 84 ks / 2 ks

25,90 €

babylove
Ovocný príkrm slivka-hruška, 190 g / 10 ks

10,50 €

babylove
Ovocný príkrm hruškové pyré, 190 g / 10 ks

10,50 €

babylove
Ovocný príkrm jablko-banán, 190 g / 10 ks

10,50 €

babylove
Ovocný príkrm jahoda-malina-jablko, 190 g / 12 ks

12,60 €

babylove
Ovocný príkrm marhuľa-jablko, 190 g / 10ks

10,50 €

babylove
Kapsička bio banán & višňa v jablkách s müsli, 100 g / 10 ks

7,50 €

babylove
Kapsička bio banán & ananás v jablkách s kokosovým mliekom, 100 g / 10 ks

7,50 €

babylove
Bio ovocný príkrm s celozrnnými vločkami , 190 g / 10 ks

10,50 €

babylove
Bio zeleninový príkrm s rajčinovým pyré, cestovinou a mozzar..., 220 g / 10 ks

12,50 €

babylove
Bio zeleninový príkrm s ryžou a morčacím mäsom, 220 g / 10 ks

12,50 €

babylove
Bio zeleninový príkrm s koreňovou zeleninou, ryžou a kurčaťom, 190 g / 10 ks

10,50 €

Celková suma 206,25 €

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Obyvatelia pobrežných komunít okresu Nikopol už deviaty mesiac trpia nepriateľským ostreľovaním z okupovaného Energodaru.

Ničia sa domy, poškodzuje sa majetok, zranených je už asi 200 ľudí, trpia deti a starí ľudia, no najstrašnejšie je, že vojna si vyžiadala životy už 43 občanov.

https://t.me/Yevtushenko_E/2951

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Aktualizovaná databáza k 22.3.2023:

- Juraj, oblečenie
- maďarský piloti - 400Eur

Užívateľov profilový obrázok
sidewinder
Príspevky: 2750
Dátum registrácie: St Sep 19, 2007 9:00 am
Bydlisko: Kosice- Toporec - SR
Kontaktovať užívateľa:

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa sidewinder »

Edo -ten zoznam veci - totreba nakupit? ci to mas?

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Nie, to som už kúpil. A dnes som to zdvojnásobil, keďže mi pribudli dve stovky z Maďarska.
Prihodil som 10ks Savo, detský púder, detský telovy sprchový gél, plienky a Sunar.

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

1679599924687.jpg
Vecí pribúda a auto sa pomaly plní. Zase si zahrám Tetris :wink:

Chlapi! Ste super! Vďaka!

A o pár dní pribudnú ďalšie krabice ...

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Untitled.jpg

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Aktualizovaná databáza k 29.3.2023:

- Juraj, oblečenie + PHM
- NAY 25
- maďarský piloti
200Eur
100Eur
100Eur
50Eur

Vďaka!

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Aktualizovaná databáza k 30.3.2023:

- Juraj, oblečenie + PHM
- NAY 25
- László 100

maďarský piloti
200Eur Pepi (ten čo šije postroje - už znova, ale pre nasledovníka Seedwingsu)
100Eur József
100Eur László
50Eur László

Vďaka!

Už mám veľký kopec vecí...síce nie až taký veľký ako Kráľová hoľa, ale k Háju to smelo môžem prirovnať :wink:

Užívateľov profilový obrázok
eduardo
Príspevky: 2754
Dátum registrácie: St Okt 10, 2007 6:30 pm
Bydlisko: Košice

Re: Zbierka pre okres Nikopol

Príspevok od užívateľa eduardo »

Dnes som bol poslať zbierku do Nikopolu.
Report napíšem zajtra. Dobrú noc.
1680296318267.jpg
IMG_20230331_133422.jpg
IMG_20230331_160042.jpg
IMG_20230331_160112.jpg

Napísať odpoveď